tjek dine bryster for knuder Oct05

tjek dine bryster for knuder


Hvert år får næsten 4.000 kvinder konstateret brystkræft, og tallet stiger. Hvis brystkræft bliver opdaget tidligt, er der gode muligheder for helbredelse. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de allerførste tegn.

Ved regelmæssigt at undersøge dine bryster kan du finde ud af, hvordan de føles. Det gør det lettere for dig at opdage eventuelle forandringer. Selvundersøgelse er en metode til selv at finde forandringer, så man kan gå til læge for yderligere udredning. Før i tiden var kvinder ikke så opmærksomme på forandringer i brysterne, og brystkræft blev derfor ofte opdaget senere.

Screening for brystkræft

Selvundersøgelse af brysterne kan dog ikke erstatte screening for brystkræft(mammografiscreening), som er en metode, der kan finde forandringer, før man selv kan mærke dem ved selvundersøgelse. At undersøge sine egne bryster er ikke nemt og kvaliteten af undersøgelsen er varierende og mange kvinder finder knuder, der ikke er kræft. Det kan medføre unødig ængstelse, og metoden forbedrer formentlig ikke overlevelsen. Uanset om man finder forandringer tilfældigt eller ved en regelmæssig selvundersøgelse, er det vigtigt at gå til læge.

Store brysterFire gode råd:
Vælg en fast dag
Sid eller stå foran et spejl med godt lys
Føl, mens du ligger ned
Føl, mens du er i bad

Vælg en fast dag

Det er bedst at undersøge brystet få dage efter menstruationens ophør, hvor brystet som regel er blødest og ikke længere ømt. Efter overgangsalderen kan du vælge en dag i måneden, som du husker godt, fx den første eller sidste. Det vigtigste er, at du undersøger brystet på samme tidspunkt hver måned.
Undersøg hvert bryst for sig. Du skal føle forsigtigt, men fast, om der er knuder eller hævelser. Hvis du føler en ændring, er der oftest tale om en cyste (væskeansamling i hulrum) eller en godartet knude. Men lad for en sikkerheds skyld din læge afgøre det.

Sid eller stå foran et spejl med godt lys
De to bryster vil ofte være lidt forskellige. Det ene er tit lidt mindre end det andet, og ofte sidder det ene bryst lidt højere.

Se om der er:

1. Ændringer i brysternes størrelse
2. Ændringer på brystvorterne – fx eksem
3. Blødning eller væske/udflåd fra brystvorterne
4. Indtrækning eller sår på brysterne eller brystvorterne
5. Blodårer, der er mere fremtrædende end normalt

Se også på brysterne, når du løfter begge arme over hovedet. Se efter om brystvorterne ser ud, som de plejer, og om de følger med op, når du løfter armene.

Føl, mens du ligger ned

Anbring en pude under hovedet og et sammenfoldet håndklæde under skuldrene. På den måde fordeles brystvævet, så det er lettere at undersøge.

1. Gennemføl venstre bryst med flad højre hånd og omvendt. Den hånd, der ikke bruges, lægges under hovedet.
2. Gennemføl brystet i retning med uret ved at bevæge hånden i små cirkler.
3. Begynd yderst på brystet. Når du kommer tilbage til udgangspunktet, føler du videre i mindre og mindre cirkler, indtil du når ind til brystvorten.
4. Mærk efter i armhulen. Brug stadig flad hånd og de samme små cirkelformede bevægelser. Begynd oppe i armhulen og fortsæt langsomt ind mod brystet.

Føl, mens du er i bad

Det er let at undersøge brystet, mens du er i karbad eller under bruseren. Hånden glider nemlig lettere på den våde hud, især hvis du er sæbet ind.

Brug højre hånd til at undersøge venstre bryst og omvendt. Bevæg hånden let over brystet med flad hånd. Gennemføl også armhulen.

Mange vil kunne mærke en rand af fast væv under brystet. Det er der ingen grund til at bekymre sig om, for det er væv, som er udviklet for at støtte brystet.

Gå til lægen hvis:

1. Du mærker en knude i brystet eller i armhulen
2. Der kommer væske fra brystvorterne
3. Du opdager ændringer på brysterne eller brystvorterne
4. Der vil ofte være tale om helt godartede ændringer, men lad for en sikkerheds skyld din læge afgøre det.

Related Posts :