sygdom og trang til søde sager


Stress og bekymring gir os lyst til søde sager. For når vi spiser vingummibamser, chokolade eller flødeskumskager, bliver vi beroliget og glemmer for en stund vores problemer.
”Der er en sammenhæng mellem følelsesmæssigt pres og trangen til at spise sødt. Vi kender alle følelsen af at blive beroliget, hvis man spiser en plade chokolade,” siger psykolog Uffe Damborg.

For når vi er stressede, kede af det eller bekymrede bliver stresshormonet kortisol frigivet i vores hjerne. Kortisol giver os lyst til sød og fed mad. Og hvis vi bukker under for lysten og spiser chokoladebaren, så sker der noget smart i hjernen. For de søde sager gør, at der kommer mere af signalstoffet serotonin. Og serotonin kan kontrollere, at der ikke frigives flere stresshormoner. Og derfor får vi det bedre for en lille stund.

Søde sager trøster os

”Når man ser tilbage på ens eget liv, vil man finde ud af, at der indgår søde sager i mange gode oplevelser som fødselsdage, højtider og fridage. Samtidig har mange forældre i bedste hensigt givet deres barn et bolsje eller en is, hvis de er kede af det. Så for at give sig selv omsorg senere i livet, giver vi os selv søde sager,” siger Uffe Damborg.

Søde sager sætter altså ikke kun gang i signalstofferne i hjernen. Helt fra begyndelsen af vores liv bliver det søde forbundet med noget kærligt. Vi kommer alle hjælpeløse til verden og overlever på vores mors omsorg og søde modermælk. Så vi forbinder den søde smag med noget trygt, godt og kærligt.

Mere hos Samvirke

You could try a free app https://www.order-essay-online.net/ like splittable to track and split shared expenses

Related Posts :