Mortens aften


Den saftige andesteg, de brunede kartofler, rødkålen og brun sovs i rigelige mængder hører ikke blot julen til. Mortens Aften d. 10. november er en god undskyldning for at invitere familie eller venner på andemiddag før kalenderen viser december. Her guides til en traditionel såvel som en mere utraditionel Mortens Aftens menu, der med assistance fra Torvehallernes stader er selv en helgen værdig.

STADEHOLDERNE HÆVNER SANKT MARTIN
Mortens Aften er aftenen, hvor man fejrer Sankt Martin, som hans oprindelige navn var. Han blev udpeget som biskop i den franske by Tours i 300-tallet, men ville ikke have den fornemme titel og skjulte sig derfor i en gåsesti. Gæssene skræppede op og afslørede Sankt Martins skjulested, og derfor besluttede den nyudnævnte biskop, at gæssene hvert år på denne dato skulle lade livet og blive til gåsesteg.

Før i tiden var gæs dog både dyre og svære at få fat på i Danmark, og derfor blev Mortens Aftens gåsesteg så småt erstattet af en andesteg. Andestegen spiller også hovedrollen på Mortens Aften menuen den dag i dag, og Torvehallernes mange stader disker i denne uge op med and til enhver smag.

AND PÅ MANGE MÅDER
I Torvehallernes stader er der i denne uge landet alt lige fra danske ænder over franske Berberie-ænder til nyskudte gråænder. Som fyld anbefales bellaskopæbler og vindruer, eller man kan prøve med et sydeuropæisk twist med store franske kastanjer og spanske clementiner.

Foretrækker man at fejre Mortens Aften uden at trække i forklædet, er der også flere muligheder i Torvehallerne. F.eks. har restauranten på udendørspladsen, Un Mercato, confiterede andelår på menuen, imens Fougaz i hal 2 fejrer Mortens Aften med den oprindelige gåsesteg ved at tilberede økologiske gæs fra Sejerø med bl.a. chili, æbler, grønkål og fennikel.

I den lidt mere utraditionelle ende disker Gorm’s op med en særlig Mortens Aftens pizza med røget andebryst, i mens Hallernes Smørrebrød bruger samme ingrediens på ét af deres smørrebrød.

MORTENS AFTEN I TORVEHALLERNE:

STEGEN

• HAV.dk i hal 1 står klar med nyskudte gråænder. Prisen er 65 kr. pr. stk., tre stk. koster 180 kr.

• Hos Cleaver’s Meat Market i hal 1 smager Mortens Aften lidt af Frankrig. Her får du nemlig franske Berberie-ænder på ca. 3 kg. Ved forudbestilling er prisen 295/325 kr., og de kan forudbestilles på mail eller i forretningen.

• Slagter Lund frister med danske 14-ugers ænder på 3,4 -3,8 kg til 150 kr./kg og danske 8-ugers ænder med en vægt på ca. 3 kg til 100 kr./kg. Slagter Lund kan også hjælpe dig på vej med tilbehøret. Du kan nemlig købe hjemmelavet andestegssovs og rødkål til 45 kr. for en bakke med 500 g.

TILBEHØRET

• Torvehallernes Frugt og Grønt på udendørspladsen sælger Bellaboskopæbler og vindruer til andestegens fyld,

• Solfrugt giver Mortens-anden et sydeuropæisk twist med store franske kastanjer og spanske clementiner.

• Brdr. Nyholm i hal 2 står klar med den uundværlige rødkål, imens Torvehallernes økologiske udendørsstade, Flint og Hvids Solsikke, byder på biobrunekartofler fra Birkemosegaard, økologiske skorzonerødder og økologiske mandariner.

AND UDEN BØVL

• Gorm’s i hal 1 topper i aftenens anledning en af deres sprøde pizze af med røget and.

• Fougaz i hal 2 fejrer Mortens Aften med den oprindelige gåsesteg og tilbereder økologiske gæs fra Sejerø med bl.a. chili, æbler, grønkål, fennikel og frisk oregano. Og de giver den gås på menuen både torsdag, fredag og lørdag.

• Hallernes Smørrebrød i hal 1 hylder Sankt Martin med et smørrebrød med røget andebryst

• Ma Poule serverer som altid deres populære sandwich med andeconfit til 55 kr.

• Hos restauranten Un Mercato er der Mortens Aften-stemning med confiteret andelår og rødkål på menuen. Du får to retter med panna cotta til dessert for 175 kr.
http://torvehallernekbh.dk/

If you pursue a fashion buying career, your job will be to source and purchase on-trend products that will appeal to your company’s clients and what is the best paper writing service consumers

Related Posts :